Geregistreerd mediator. Aangesloten bij De Raad van Mediators.
Lid NMv. ADR full certified.
Eindhoven - 's-Hertogenbosch
Oss - Tilburg e.o.

Hoe verzilver je de overwaarde van de woning

(bron: Vereniging Eigen Huis)

Heeft uw woning overwaarde? Daar is sprake van als de waarde van het huis hoger is dan de openstaande hypotheekschulden. Vereniging Eigen Huis geeft tips hoe u de overwaarde kunt verzilveren.

Overwaarde huis verzilveren

Als je in je huidige woning wil blijven wonen en de overwaarde wil verzilveren, heb je een aantal mogelijkheden:

  • een lening afsluiten bij de bank
  • een lening afsluiten via de gemeente
  • je huis verkopen en terug huren

Lening afsluiten bij de bank

Een ruime overwaarde geeft de bank zekerheid voor het verstrekken van een lening. Meestal wordt ook je inkomen beoordeeld om te bepalen of je een lening kunt krijgen. Dit betekent dat mensen met een grote overwaarde en een laag inkomen vaak toch geen geld kunnen lenen.

Er zijn ook leningen waarbij je de rente niet uit je maandelijkse inkomen betaalt. Dan is een laag inkomen geen belemmering. De rente wordt dan door de geldverstrekker bij de schuld opgeteld. Hierdoor wordt de schuld telkens hoger en hou je minder overwaarde over. Voorbeelden van dergelijke leningen zijn de ABN AMRO Overwaarde Hypotheek, de Florius Verzilverhypotheek en het Rabo OverwaardePlan.

Lening afsluiten via de gemeente

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) biedt financieringsoplossingen die gemeenten aan inwoners kunnen aanbieden. Voor huiseigenaren met overwaarde die hun huis levensloopbestendig willen maken, biedt SVn de Blijverslening en de Verzilverlening aan.

Bij de Blijverslening wordt getoetst of je inkomen voldoende is om de maandlast te kunnen betalen. Bij de Verzilverlening wordt je inkomen niet getoetst. De rente wordt bij de schuld geschreven. De Verzilverlening is daardoor ook geschikt voor huiseigenaren die wel een ruime overwaarde, maar onvoldoende inkomen hebben om de maandlast te betalen. Gemeenten bepalen zelf of en welke leningen van SVn ze aanbieden. Ze kunnen ook aanvullende voorwaarden stellen.

Huis verkopen en terug huren

Een andere optie om je overwaarde te verzilveren, is je huis verkopen aan een organisatie en vervolgens terug huren, ook wel ‘sale and lease back’ genoemd. Je krijgt dan in één keer een bedrag in handen. Meestal ligt dit tussen 80 % en 90 % van de waarde van de woning. Vervolgens betaal je meestal een marktconforme huur aan de verhuurder. Organisaties die deze mogelijkheid aanbieden zijn bijvoorbeeld Behouden Huis (zonder huurbetaling) en Levius (met huurbetaling).

Platform Hypotheken

Vereniging Eigen Huis zet zich al jaren in voor meer mogelijkheden om overwaarde te verzilveren en neemt bijvoorbeeld deel aan het Platform Hypotheken. Banken, verzekeraars, de overheid en andere (consumenten)organisaties zoeken hier samen naar oplossingen voor knelpunten bij hypotheekverstrekking. Een van de resultaten van het platform is dat senioren inmiddels gemakkelijker dan voorheen een hypotheek kunnen krijgen als ze verhuizen naar een andere woning.

Taskforce Verzilveren

In mei 2013 presenteerde de Taskforce Verzilveren, waarvan ook Vereniging Eigen Huis deel uit maakte, hierover het rapport ‘Eigen haard is zilver waard’ aan minister Blok (Wonen).