Onderwerpen op deze pagina:
- Woning onverdeeld laten - Overdracht economisch eigendom - Uitkopen makkelijker met NHG
- Hypotheerente is geen alimentatie! -Huren duurder dan kopen???
- Is de overwaarde op de oude woning vrij te besteden?
Onderwerpen op deze pagina:
- Woning onverdeeld laten - Overdracht economisch eigendom - Uitkopen makkelijker met NHG
- Hypotheerente is geen alimentatie! -Huren duurder dan kopen???
- Is de overwaarde op de oude woning vrij te besteden?
Er kunnen redenen zijn om bij een scheiding na te denken over het onverdeeld laten van de woning. Er zitten diverse haken en ogen aan. De Conflictnmediator legt dat graag aan u uit tijdens een gesprek. Toch is het soms een goede oplossing. Bijvoorbeeld als de woning lastig verkoopbaar is of dat er sprake is van een forse onderwaarde. Ook kan het aan de orde komen als één van beide partners met de kinderen in de woning wil blijven, maar niet in staat is om de ander direct uit te kopen. Een andere optie is het 'overdragen van Economisch Eigendom'. Hieronder op deze pagina meer informatie over beide opties.
Overweegt u één van beide opties, laat u hierover dan goed informeren! Dat kan tijdens een vrijblijvend en kosteloos adviesgesprek met één van onze mediators op één van onze locaties in Eindhoven, Den Bosch, Oss of Tilburg.
Het uitkopen van een ex-partner na echtscheiding wordt in meer gevallen mogelijk dan tot nu toe het geval is. Die mogelijkheid wordt geboden door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen met een wijziging in de voorwaarden.
De meest voorkomende aanleiding om een huis te moeten verkopen is volgens NHG (Nationale Hypotheek Garantie) het beëindigen van een relatie. In veel gevallen wil een van beide ex-partners in het huis blijven wonen en moet om de ander uitkopen om dat mogelijk te maken. Financiering is dan de drempel, zeker als het huis inmiddels flink meer waard is.
NHG wil daar meer ruimte in creëren en past vanuit dat oogpunt de voorwaarden aan. Voor financiering van de overwaarde aan een ex-partner vervalt de gebruikelijke acceptatietoets voor een nieuwe lening. Daarvoor in de plaats komt een beheertoets. Er wordt niet gekeken naar wat geleend kan worden maar wat de maandelijkse hypotheeklasten gaan bedragen en of de betreffende partner die lasten zelfstandig kan betalen. De geldverstrekker moet daartoe onderbouwen dat dit mogelijk is. Als dat lukt, dan gaat NHG akkoord met een aanvullende lening onder hypotheekgarantie.
(brons: Alsema Van Duin, notaris en juristen)
Voor de 'gewone mens' is het vaak lastig om redeneringen van banken te volgen. Een voorbeeld: je hebt een hypotheek van 300.000 euro nodig om de woning na de scheiding volledig op jouw naam te krijgen en je ex uit te kopen. Aan rente en aflossing wordt aan je voorberekend dat je bruto 800 euro per maand kwijt bent. Na belastingvoordeel is dat netto wellicht 550 euro. Je bruto jaarinkomen is 45.000 euro. Op basis van dit inkomen is je 'leencapaciteit' niet voldoende en de bank wil/kan de financiering dus niet voor je regelen.
Zou je jullie huis verkopen en gaan huren dan ben je veroordeeld tot de vrije sector. Voor een vergelijkbare woning zal je diep in de buidel moeten tasten. Een maandelijske huur van 1000 tot 1200 euro is heel normaal. En dan is er niemand die zegt dat je het niet kunt betalen.... Snap jij het?
(bron: HZW accountans en belastingadviseurs)
Bij een echtscheiding zijn goede afspraken met betrekking tot de kosten van de eigen woning en eventuele partneralimentatie fiscaal erg belangrijk. Onjuiste of geen afspraken hierover kunnen je zomaar duizenden euro’s aan aftrek kosten.
Er bestaat een speciale fiscale regeling voor de aftrek van hypotheekrente bij echtscheiding. Deze komt er in het kort op neer dat degene die na de scheiding niet meer in de woning verblijft, toch nog twee jaar lang hypotheekrente kan aftrekken.
Hypotheekrente is GEEN alimentatie!
(bron: HZW accountans en belastingadviseurs)
In een zaak die speelde voor het hof Amsterdam, was na de echtscheiding de man in de woning blijven wonen. De woning was voor de helft eigendom van beide partners. De man betaalde de volledige hypotheekrente. Er waren geen afspraken gemaakt omtrent partneralimentatie. De man betaalde weliswaar alle hypotheekrente, maar kon hiervan toch maar de helft aftrekken. Hij was immers ook maar voor de helft eigenaar.
De man voerde aan dat indien hij een zogenaamde cirkelconstructie had toegepast, hij wel alle hypotheekrente had kunnen aftrekken. Bij een dergelijke constructie betaalt de ene partner (in dit geval de man) 50% van de hypotheekrente en betaalt hij de partner daarnaast alimentatie, zodat die andere partner met dat geld de andere 50% van de hypotheekrente kan bekostigen. Bij deze constructie kan de man een bedrag ter grootte van de betaalde hypotheekrente aftrekken, zij het dat hij de helft van dit bedrag aftrekt als partneralimentatie. Volgens het hof gaat deze vergelijking echter niet op.
Het hof wees erop dat hypotheekrente nu eenmaal geen alimentatie is. Over de alimentatie waren geen afspraken gemaakt, noch op papier gezet. Was de cirkelconstructie wel overeengekomen, dan had de vrouw inderdaad nog twee jaar lang de hypotheekrente af kunnen trekken.
(bron: HZW accountans en belastingadviseurs)
Een cirkelconstructie is dus inderdaad fiscaal voordeliger, maar dan moet hiervoor wel gekozen worden. Bij de ene partner is de hypotheek dan voor 50% aftrekbaar, plus er is een even grote aftrek van alimentatie. Die is bij de andere partner belast, maar hier staat de aftrek van 50% van de hypotheekrente gedurende twee jaar weer tegenover.
Let op! Tot 2020 was er een verschil in het maximale tarief waartegen hypotheekrente en alimentatie kon worden afgetrokken. Voor het jaar 2019 was dit voor hypotheekrente 49% en voor alimentatie 51,75%. Vanaf dit jaar gelden voor beide aftrekposten dezelfde maxima. Voor 2020 is dit 46%.
De meeste mensen kopen na verkoop van een woning met overwaarde een nieuw huis. Als ze wat geld hebben verdiend met hun vorige huis investeren ze dit in het nieuw huis. Je krijgt dan te maken met de zogenoemde ‘bijleenregeling’ en die komt erop neer dat je je verdiende geld altijd weer moet investeren in je nieuwe huis. Tenminste, als je de gunstige rente-aftrek wilt behouden. Dus investeer je de overwaarde niet in het nieuwe huis dan krijg je over dat bedrag geen rente-aftrek.
Verbouwen met je overwaarde?
De prettige uitzondering op de regel van de bijleenregeling is ‘verbouwen’. Geld van de overwaarde kan gebruikt worden voor het verbouwen van je nieuwe huis. Over het hypotheekbedrag krijg je dan wel de rente-aftrek.
De overwaarde kan ook gebruikt worden voor de verbouwing.